B
  

Profil

 
.
 
 
Her et lidt ældre foto taget af Henning Bagger. Jeg er  gået en tur ud i marken hjemme på Solgården på Holmen ved Svenstrup. Jeg skal se til køerne.  Vi har denne sommer haft små 40 Hereford kreaturer i alle størrelser at tage vare på. 
 
Nyt er at vi igen holder får. Dem er der også ca. 40 stykker af. De skal afgræsse arealer som Aalborg Kommune ejer her i vort område. Det glæder vi os til, for så kommer vi også lidt mere ud i naturen og går en tur  for at se til dyrene.
 
I mere end 30 år har Solgården været vort hjem. Her har vi 22 hektar jord som vi passer sammen med vore dyr. En  forpagter  tager sig af mark jorden, medens kreaturer og får tager sig af egne græsarealer plus de arealer vi afgræsser for andre.
 
Så her er stadig et helt lille landbrug på Solgården....et forvokset hobby-brug.
 
Vi har et godt og  landligt liv tæt på storbyen.
 
Vi har været heldige...og flittige....
 
Har du lyst til at smage vort kød er der mulighed for det. Vi slagter fra tid til anden et lam og et får og får lavet spegepølser heraf hos Mesterslagteren i Løgstør. De sælges for 50 kr. pr. stk. Du kan også købe et helt lam. Det slagtes hos Slagteren i Øster Hornum og kan fåes som en hel krop eller parteret, så det er nemmere at håndtere. 
 
Ring og få en snak hvis at du skal skrives op til lammekød til efteråret....
 
Du fanger Lars på tlf. 5329 4407
 
 
 
Det største der er sket for os i mange år er at vi er blevet "bedsteforældre"; - og at de fire små er kommet som milde gaver til os: Gry, Bertram, Karen Mai  & lille Ellen. Her ser du et lidt ældre foto med Karen Mai, Gry og Bertram....Ellen må du vente med at se!
 
Heldigt for os har vi god mulighed for at mødes med dem (og deres forældre) og følge nyt liv på vej! De fylder meget i vore halv-gamle hoveder!
 
 
Som noget af det første fik Bertram lært at sige "traktor"...og det er stadigt et af hans vigtigste ord. Og heldigt for ham kan vi køre en tur på sådan en maskine. Så er både Bertram og bedstefar glade. Her er vi på vej op for at se alle Jacobs dyr.
 
 
Her er Lars og Anders i gang med at lægge tag på den Staklade som skal rumme maskiner, hø og halm samt et nyt værksted og brænderum. Sidst i novemeber 2012 fik vi lagt det meste af taget op, - inden vinteren kom og bød os at holde en pause. Nu er taget på plads og vi er meget glade for bygningen som gør at vi kan have alt vinterens grovfoder (hø og halm) hjemme under tag. Det giver lettelse i arbejdsgangen og også en bedre foderøkonomi.
 
 
For nogen tid siden fandt vi hos min søster Lis,  dette fine foto af Nielsine og  Mads Hansen. De var, - som os,   husmands-folk  her i Svenstrup. Boede på Hobrovej ved rundskørslen syd for byen.  Holmsminde hedder ejendommen. Den ligger der endnu!
 
Oldefar var husmand og organisationsmand. Han var med til at stifte Svenstrup Brugsforening i 1906 og Andelssvineslagteriet i Nørresundby. Senere tillige medlem af amtsrådet for Aalborg Amt. Valgt for Venstre!
 
Her er familien fotograferet i  "det gamle hus"; - som lå nede i hullet ved jernbanen; - og ikke oppe ved den "nye Hobrovej". Her opførte oldefar en helt ny ejendom; - det er den vi ser idag ved rundkørslen syd for byen. Det skete da den nye vej blev anlagt i begyndelse af 1900-tallet. 
 
Børnene  er "Lille faster"i Vester Hassing, "Store faster"- Kirstine Hansen, Svend Hansen og Otto Hansen. "Store faster" førte hus for oldefar, - efter hustruens tidlige død, og boede de sidste mange år på Hobrovej i Svenstrup. Hun forblev som den eneste ugift. Otto Hansen er min bedstefar. Han var husmand på Poulstrupvej i Ferslev.
 
Jeg ynder at fortælle at kravler jeg op på rygningen af mit ladetag kan jeg se op til hvor min mor boede, men også til det sted hvor min bedstefar levede hele sit liv, - samt til det sted  hvor min oldefar havde sit husmandsliv. Så der er ikke skete så meget her i min del af  familien!
 
****
 
 
 
 
Her er Malene på vej hjem med de store heste der har været ude at gå en tur på Holmen.
Nu er de store heste desvære solgt,  og vi har fået nogle mindre modeller....som passer til børnebørnes behov.
 
 
 
Her er Gry på besøg oppe hos Jakob.
Vi taler med alle dyrene: gæs, kyllinger, hunde, heste i alle størrelser,
- og måske kigger vi op til kattene der bor på loftet.
Så får vi lidt varme inden dørs og snakker lidt... inden vi igen kører hjem til "bedste"....
 
Vi laver på Solgården  en dejlig spegepølse af vort Hereford kvæg. Dem sælger vi til dem der kommer forbi og er sultne, så længe lager haves!
 
 
Haven på Solgården er Bente domæne,
men vi kan låne den til at afvikle teater eller fællesspisning,
og så kan vi også nyde bare at være der.
 
Netop i disse årsker der en stor bygningsmææsig forandring hos os. I bygningen til venstre. I den gamle stald, indrette vi et meget stort lokale. 
 
Vi afvikler også kulturrejser for Gud og hvermand;
 -  der er dog mest hver mand der optræder på rejselisten.
 
 
Gud hjælper os oftest med godt vejr og humør i gruppen;
- og det er rigtig meget værd, når udbyttet af rejsen  skal gøres op!
 
 
Lars har de seneste 10  år arbejdet for Gislev Rejser og Albatros Travel; - som rejseleder på grupperejser i Rusland. Du er velkommen til at rejse med. Kontakt Gislev Rejser herom...
 
De mange besøg har naturligvis givet et stærkt og personligt forhold til land og mennesker; - et kendskab som sikre de rejsende gode oplevelser og spændende møder med russiske folk på de forskellige stop på rejsen.
 
Lars planlægger og afvikler også rejser for grupper der har behov for hjælp. Disse rejser kan også have Rusland som mål, men har  over årene også gået til andre destinationer, hvor hans store erfaring og personlige ro sikrer en god afvikling og et højt udbytte for rejse-deltagerne.
 
 
I vort lille galleri afvikler vi arrangementer i forbindelse med rejser, udgivelser og udstillinger. 
 
Lokalet kan også være ramme for en udflugt for en kunstforening, eller andre på besøg!
Så serverer vi ost og rødvin, - og fortæller en historie fra de varme lande!
 
Lars er næsten manisk bog samler og har derfor fået et hjørne,  hvorfra han kan forsøge at sælge nogle af de bøger han har til overs!  I regi af vort eget lille forlag udgiver vi fra tid til anden bog eller en CD. Gallerier et et sted vi præsenterer det vi arbejder med... 
 
 
Her er Birte Nielsen forbi og fortæller..... om Ikoner. Der skete ved Julestuen i 2010. Julestuen er en tilbagevendende begivenhed, som vi har øvet os på siden vi i 1970-erne flyttede i kollektiv på Guldbæk Frugtgård. Også i 2016 er der Julestue og salg af Juletræer i perioden op mod jul. Se nærmere herom her på hjemmesiden når julen står for døren.
 
 
 
 
Her i 2012 fik Lars forkøbt sig på 2000 bøger og 3000 LP plader.
 
De er nu til salg og står tørt og godt indenfor og venter på at du kommer og køber. 1 bog /LP koster 30 kr. Du får 5 stk. med for 100 kroner. Så er er udsigt til en god handel!
 
 
Adresse:
 
Lars  Bang Jensen
Solgården
Dall Møllevej 43
9230 Svenstrup
 
tlf. 53294407  / 9838 1114
 
 
Foto fra da  Lars var dreng i 50-erne.... Det er naturligvis Svenstrup Kirke der ligger ned mod mølledammen ved Vestre Mølle...før der blev lavet ørred-damme og før der blev lavet naturgenopretning....og før vi gik i krig i Iraq og Afghanistan....
 
Hvordan finder jeg frem...
 
Du kører til Svenstrup ad hovedvejen, og drejer  mod øst over jernbanen. Så er du på Dall Møllevej.
 
Nu kører du 800 meter frem til du møder en gulkalket gammel gård på venstre hånd.
 
Så er du fremme!
 
(Du kan også fint tage bus eller tog til Svenstrup. Stå ved stationen i Svenstrup og gå over jernbanen og mod øst. 800 meter fremme ligger gården.)
 
 
***
 
Små noter om hvordan du passer på din spegepølse.....
 
 
 
Spegepølser opbevares bedst i køleskab i et stykke papir. Pergament-papir, bagepapir eller i en  avis fyldt med gamle nyheder. I papir  tørre pølsen langsomt og bliver hårdere og hårdere. Du kan også tage halvdelen af pølsen og lægge i fryseren, - og tage den op senere. Eller give den ene halvdel til en ven! Pølsen kan også opveres i en plastpose. Derved bevarer den fugtighed og blødhed, men bliver nemmere angrebet af mug. Ofte trækker der salt ud fra en spegepølse, og giver den en mat overflade, der kan vokse til en hel salt kage. Det skal du ikke blive forskrækket for. Du kan lade salt laget blive eller du kan skylle det af med lukkent vand under en rindende vandhane..
 
 
Spegepølsen skal du hente ude hos mig. Jeg får hjælp af Slagteren nede i Haverslev i Himmerland. Han er en rigtig god  håndværker, og omsætter Solgårdens kød: Hereford oksekød, vor egen gris og lidt hest til en pragtfuld pølse.
 
Vi har for øjeblikket flere spegepølser til salg fra slagteren i Løgstør. Det er prima kvalitet. Vi har en lamme pølse til salg. Så kig ind og få en snak og køb en orginal spegepølse fra Solgården.  
 
 
 

!

 
Spegepølse-fotograf: Henning Bagger
 
 
 
 
Lars Bang Jensen  | bangforlag@gmail.com