B
  

Ugebrev...

 
 

 

 

Sidste uge i januar....

 

blev en lidt en lidt forunderlige og eftertænksom uge. Det danske hold spillede så flot håndbold i Sverige og gav nationen (og vort lille hus på landet) en let rus. Alt kulminerede med en fantastisk finalekamp mod Spanien med nederlag. Sølvmedaljer som vi lærer at blive stolte ham, og lidt for meget nederlags stemning ovenpå flotte resultater og fint spil.....

 

Først på ugen fortalte nyhederne at min gamle samarbejdspartner Henrik Swane var død. Henrik havde jeg glæden af at kende de sidste 15 år af hans lange liv, og vi havde flere spændende projekter, som jeg sent vil glemme.

Jeg fik flere gange lejlighed til at besøge ham i Malergården. Han overnattede hos os, ved et foredragsbesøg, og vi blev ganske forbundne. En livskunstner, der var født ind i et spændende miljø, som han blev den sidste fanebærer i...Et viljestærkt menneske der bar en egen stolthed og stemning med sig i al hans væren.

 

Sidst på ugen var det så Thøger Seidenfaden der ikke skulle være her mere. Også han besøgte Kunsten ved en fin aften. Politikens lokale læsere samledes om deres redaktør, og vi fik en flot aften sammen med vor Thøger..

 

Det var godt at have ham lige foran sig. Fornemme hans store viden og tankemåde. Høre om hans store net at kontakter der sikrede ham (og os) viden og indsigt. Han bragte vor avis videre og gav den en stærkere og mere nutidig platform.

 

Hjemme gik tiden med arbejde på gården hvor frosten stadig stikker i jorde, og frost og tø går i en stadig vekslen.

Er startet med lidt vikar arbejde på Ferslev skole, - hvor det er forfriskende at møde børn og unge, der hvor de nu er...

Første uge i februar

 

bød på megen kontakt med min gamle arbejdsplads: Aalborg Teater. Først en aften med 90 gæster hvor di så "Skærmydsler" af Gustaf Wied, derpå 30 gæster til møde med "Helligtrekongersaften"; - skrevet af gamle William Shakespeare.

 

Begge gange gav Annie Klein begavede og gennemarbejdede oplæg som løftede oplevelsen. Vemodigt af nu spiller vi på sidste vers i Gier Sveaas direktør-tid. En periode der har givet os meget store oplevelser på Aalborg Teater. Som har løftet teatrets produktioner og udviklet en lang række skuespillere til et meget højt niveau.

 

Frosten gik langsomt af jorden og marken var fyldt med "tæl". Hvilket betyder at den øverste del af joprden er tøet op, og nedenunder ligger et lag of frossen jord, - således at det øvre lag er en vælling-agtig subtans...

 

Næste uge skal jeg en tur til Skt. Petersborg for at forberede årets rejse for Gislev rejser til Rusland. Så skal der også laves aftaler, - og derfor kørte jeg en tur til Gislev på Fyn for at tale sommerens arbejde igennem. Heldigvis er der godt salg i rejser...og salget gik mere end flot på Rusland.

Endnu er det usikkert hvilke rejser jeg skal gennemføre med mon ikke det havner med 4-6 Ruslads-turer som det plejer.

 

Fredag blev blandt andet brugt på at deltage i åbningen på Utzon Center af udstilling om Jacob Blegvad, Claus Bonnerup og Anne Just. En fin udstilling der blev åbnet af et stort publikum Georg Metz holdt et fremragende tale om Jacob Blegvad. En udstilling der vil glæde Aalborg-folket....og som passer til de smukke rammer på Utzon Center.

 

Søndag aften var vi gæster i Hasseris Kirke hvor organist Mogens Jensen havde besøg af salmedigter og præst Hans Anker Jørgensen. Det blev et meget flot aften, med kirkens fine musikere i fuld udfoldelse: Margrethe Grarup sang, Ole Bech spillede på guitar, Jacob Mygind havde fat i saxofonen og Mogens Jensen var ved orgel og spillede harmonika....Mange gæster i kirken; - og KulturKlub Fokus gav igen et bidrag til at vi fik en meget succesfyldt aften...

 

 

Travl uge i KulturKlub Fokus

Mandag aften var Ansgar Kirke rammefor en fin koncert og fortælling med pianisten Henrik Møller. Han har base i New York og med sine 30 år mand for et ungt kig ind i det amerikanske...

han spillede store flotte stemningsmættede passager i en flot teknik og fik en fin aften sammen med et stort publikum.

 

Tirsdag var der fællesspisning på Kaffe Fair. Flot mad til 40 personer...så hvert et bord var fyldt med glade klub-medlemmer. Forinden gik vi os en lille tur for at få en på opleveren....Først ind i Vor Frue Kirke, - derpå besøg i Arkivet, - og vi nåede også en lille gåtur i området ved Søndergade....

 

Onsdag stor der rejse til Skt. Petersborg på programmet. Opladning til denne sommers rejser, - med lidt møder og med tid til noget af det jeg ikke nåer når jeg er her med gæster. Og de har krav på opmærksomhed og hjælp 24 timer i døgnet...

 

 

Rejse til Rusland.

 

Der var et let snevejr hele dagen, - og netop nu rydder de sne på Newskij. Jeg kom en tur i Operette-teatret. Købte billet i indgangen, af en dame der havde en for meget. Et teknik jeg ofte bruger når jeg er alene afsted. Teatret var fyldt med festklædte russiske folk. Alene at få lov til at være en del af hele trægslen og forventningen til aftenens forestilling var pengene værd. Musik-teater i den lette genre på russiske. Her er fald-på-halen komik og skøn musik og smukke mænd og...kvinder. danse-optrin og stort ensemble i såvel musikergraven...som på scenen. Pris for en god billet på balkonen 90 kr.

 

Torsdagen bød på en tur i det enorme Russiske Museum. Museet for russisk malerkunst. Her var bl.a. et spændende stor udstilling med historie-malerie og en mindre med religiøs kunst. Den historiske udstilling bragte os lidt tæt på de store koryfæer fra den kommunistiske periode; - Lenin, Stalin og Brezhnev, men også tæt på zar-tidens største personligheder. Peter den Store og Katarina den Store. En glad vandring for en historie-interesseret besøgende fra vikinghøvdingen Rurik kom fra Sverige, - eller Rügen til landskaberne om de russiske floder og grundlagde det land vi idag kender som Rusland.

 

 

For danske øjne var det sjovt at gense Vigelius Erichsens fine billede af Katarine den Store som ung kvinde til hest. Et ofte gengivet billede som står højt på den russisk hitliste. Vigilius var en periode hofmaler her i Skt. Petersborg ligesom andre danske kom forbi dengang. Man kunne også se en skuptur hvor Peter den Store var i dyb samtale med en mand fra Horsens: - Vitus Bering.

 

Så gik jeg forbi Det danske Kulturinstitut, - og fik en kop kaffe med Rikke Helms der kunne fortælle af Droning Margrethe og Prins Henrik forventes til byen medio september. De kommer sejlende med Dannbrog og besøger byen. Margrethe var her sidst i 1975; - så det er tid til en genvisit, der også bringer hende og gemalen til Moskva. Spændende nyt blandt andet fordi jeg sandsynligvis vil være i byen med en gruppe gæster fra Gislev på den tid....og så kan der måske falde lidt royalt støv over vort ophold. Det gør det ikke mindre spændende at være her...

 

Aftenen blev brugt i Skuespillerakademiets fine teatersal. Et rum med plads til ca. 600 gæster i et amfiteatralsk opstilling. Afsluttende opgave for akademiet elever. 4 års-projektet: Anton Tjekov: De 3 søstre.

Så gik turen gennem en kold by. Minus 15 grader. Så den bed i ørene, så jeg krøb ned i metroen og kom hurtigt og varmt hjem til Hotel Moskva...

 

Fredag var bitterligt kold. Minus 10-15 grader gennem hele dagen, og med den høje fugtighed der bringes ind fra den finske bugt, - bliver det rigtigt koldt, så mine ører var rigtig røde....

 

 

Pushkin...

 

Tog en tur med tog ud til gamle venner i Pushkin.Brugte alt for lang tid til at nå frem fordi at jeg ikke fattede at billet skulle købes ude på peronen til lokaltoget. Derfor tilbragte jeg det meste af en time i køer på forskellige etager på Vitebsk-banegården, inden jeg nåede frem til en venlig dame i billetlugen der kunne sende mig det rigtige sted hen...Sådan er livet også for mig.

 

Det kostedeca. 30 rubler = 6 kr at køre de 30 km. ud på landet til Pushkin, hvor jeg hurtigt fandt en lokal bus der kørte mig op til de paladser der er her ude. Katarina-paladset besøgtes sidste år af 1.750.000 gæster fortalte Olga Feliminova mig.

 

Jeg så først Alexanderpaladset; - hvor den sidste zar-familie sad i husarrest inden deportation og henrettelse i Jekatarinenburg. Derpå besøg i Katarina-paladsets smukke guld-sale. Så gå tur i parken; - min favorit, med udsigterne over de kunstigt anlagte søer; - Den skotske arkitikt Camarons græsk-inspirerede bygning, - der står som en mægtig bjælke ud i park og himmel, med sin fortælling om at "en gang var Grækenland...."

 

I mørkningen drev jeg hjem efter og gik forbi markedet i byen, - hvor der nu var smukt restaureret og et flot vare-udbud. Da jeg besøget stedet her for godt 10 år siden, var her så godt som intet af købe. Hos slagterboderne de mest ringe til at koge en suppe på. Talgklumper og ben fra okser; - var det man havde råd til at købe...Nu var det flot udvalg af kødvarer, - mælk blev solgt fra en fint indrettet lille køle-bil. Frugt og grønt opstillet sirligt som på østens markeder.

 

På pladsen overfor stod Lenin og viste vej. Nu var flyttet til opbevaring på en ukendt sted, og byens gamle kirke var genrejst. Stadig under indretning. En lille tjeneste var igang da jeg kikkede ind. 20 var der i den lille menighed denne sene eftermiddag. På russer-vis bad og sang de. Kyssede hellige billeder og knælede og lå alt efter den skik de nu selv syntes var den rigtige. Unge og gamle i en blandet flok.

 

Så når man rejser her bekræftes man i at religionen er i fremgang. Gud og Vor Herre er ikke sådan lige at slå af banen. Bliver man dømt ude, - sætter de sig pænt på bænken, og venter på at blive inviteret indenfor på banen igen... Det er de nu i Rusland, hvor kirken overalt hvor jeg kommer har en stor tilslutning. Ikke at alle russere er religiøse, - så langt fra, men kirken respekteres og der er anerkendelse af at den skal være en del af det nye Rusland.

 

Toget hjem var forsinket, hvilket er usædvanligt her, hvor togene oftest kører og ankommer på minuttet. Så vi gik mange og stampede på peronen en halv times tid, - inden vi kørte ind til byen, som rummede netop den stille aften vinter stemning, som jeg håbede at genfinde...

 

Læste min mail der indholdt godt nyt vedr. teater-besøg. Paramon Teatret her fra byen skal komme til Danmark sidst i april; - og vi har haft vanskelighed med financieringen. Trekanten i Aalborg ville gerne have besøg den 14. april...Et vigtigt bidrag for at få det hele til at hænge sammen....En besked som vi bringe glæde i den lille trup, for hvem rejsen til Danmark er årets højdepunkt.

Oplevelsesmæssigt såvel som økonomiskt!

 

 

 

Fattigdom i Rusland...

Undenfor metro-stationen overfor mit hotel har hver dag stået en smuk ældre kvinde i flot frakke og solgt tørrede kantareller trukket på snor. Det er hendes måde at supplere er pension der er på ca. 800-1000 kr pr. måneden. En normal husleje her er på 3.000 kr. så der siger sig selv at man er nødt til at rykke sammen, når egen pensions-opsparing er "en by i Rusland". Et begreb der ikke eksisterer, blandt andet fordi at penge har mistet deres værdi flere gange.

 

Alle må hjælpe hinanden og forsøger at give hinanden mulighed for indkomst, så at der kan blive til brød og lidt pølse eller ost til. Besøger du dagligvarer butikker her er der gang i den, og stort vare-udbud. Og mange tjener rigtig godt og har mulighed for forbrug.

 

Man man anslåer at 30 % af befolkningen hører til den gruppe som kvinden ved metroen tilhører. Folk der virkelig må kæmpe for at få det til at hænge sammen...

 

Du møder naturligvis også tiggeri; - som vi nu også ser derhjemme, - måske i samme omfang. Beskedent ved kirkerne, hvor det er naturligt for mange at give til de ældre kvinder der måske står der, eller til krigs-invalider, - fra Ruslands sene forsøg på at "kolonialisere" Afghanistan. (Dengang Taleban hvar Lars Løkkes foretrukne allierede i bjergene der.)

 

Hvordan forholdene er ude på landet, - har jeg ikke fantasi til at forestille mig. Men jeg tror, - også på baggrund af det jeg har set og læst, at her lever store grupper af mennesker en næsten naturalie-baseret økonomi, hvor penge næsten ikke eksistere, men at man lever af det som skoven, elven og haven kan give....Her er de unbge for længst flyttet til byerne der tilbyder et moderne liv, og ude på landet lever gamle koner og alkoholisrede mænd....For vodkaen har stadig fat i den russiske mand....

 

Lørdag tog frosten stadig mere og mere fat i byen. Så her til aften var der minus 20 grader, og så begynder det at være sådan at så snart man er ude tænker man på hvornår man kan komme indenfor igen....

 

Derfor har russerne også indrettet deres byliv sådan at der er flere muligheder for indendørs fælles ophold i denne kulde-tid. Metroen er et godt sted af få varmen, og et sted hvor man har en hel underjordisk gade og bane-net der skærmer en mod kulden. Ligeså de store indkøbscentre, - som man har haft fra gammel tid med overdækkede arkader.

 

Det forhindrer dog ikke at man også i denne kulde forsøge at slå en handel af ude på gaden. I dag var der udendørs-galleri med salg af malerier på Newsky Prospekt. Også nogle af de der forsøger at sælge et portræt-malerier var på gaden i din stive kulde...

 

 

En bog-glad bliver varm om hjertet når man ser udendørs salgsteder der er velbesøgte, - i den store boghandel i Singer-bygningen var der lange køer for at få lov til at betale, selv om tre var gang i 3 kasser. Overalt et dejligt læse-liv som dels er produkt af et udviklet skoleliv, samt vinterens megen mulighed for hjemmeliv....

 

Jeg tog på besøg i Grev Orlovs Marmorpalads. Udenfor sad den danske prinsesse Dagmars gemal: Alexander den 3. højt til hest. Han selv grov og stor, - som hesten. Godt kold i røven på denne februar dag med minus 20 grader.

 

Indenfor har Samlung Ludwig doneret en imponerende samling af moderne kunst til det russiske museum. Her var såvel Picasso som Warhol at se. Et gensyn med en spændende udstilling, - som denne gang blev suppleret med en ophængning af produkt-plakater fra 1900-1920.

Spændende plakater der blandt andet tydeligt viste stil indflydelse fra den vest-europæiske kunstverden; - og hvor dybt integreret den russiske kultur var i den daværende vest-europæiske form-verden.

 

Aftenen var hos Familien Pashkov, hvor vi fejrede at Ira fylder 50 år lørdag. Så her var hygge og samtale....

 

Turen hjem gik ikke uden vanskeligheder. Først kom jeg af ved en forkert Metro-station på vej mod Lufthavnen Pulkova 2, - men fik ved hjælp af venlige russere dundet frem til den rigtige bus. Det var stadig meget koldt. Minus 20 grader og fin sol. Folk var søndagspyntet på vej til besøg hos familie og venner, - eller på vej i butik, - for at opleve lidt sammen. Fin vinter-stemning på vejen min sidste dag i byen.

 

SAS havde valgt at aflyse fly. Så vi måtte vente på en afgang til Stockholm, - og ankom så med 7 timers forsinkelse til København. Sidste tog mod Aalborg var kørt, så jeg måtte afsted i fly mod Aalborg, og var hjemme ved 1-tiden om natten, - med så 5 tyimers forsinkelse. Det var godt at komme hjem....

 

Hjemme igen

bød ugen på stort arrangement i KulturKlub Fokus i Gug Kirke med ca. 300 deltagere.

 

Skuespiller og forfatter Fleming Jensen fortalte om tid og samtid, - med afsæt i hans ungdomsophold som skolelærer på et udsted ved Umanak-fjorden i Grønlands nord-vestlige hjørne. Et ophold der blev et fundament for livslang overvejelse og inspiration i Fleming Jensens personlige liv, - og som han her i Gug Kirke i en glad og humørfyldt fortælling bandt tilhørerne ind i...en tankevækkende aften, og et inspireret Grønlands-billede....

 

Som sædvanlig var Gug Kirke en smuk og uhøjtidelig ramme, - som vore mange gæster befandt sig vel i. Dertil er personale venligt og imødekommende. Det var tirsdagen igennem et krftigt snevejr, - så en del valgte aftenen fra, - men vi var rigtig mange...

 

Min søn Hans Peter og kæreste Marlene er flyttet ind hos os for 1 måned. De har fremlejet deres lejlighed inde i byen til Aalborg Opera-festival, der har indkvarteret en medvirkende i deres lejlighed. De unge skal samle penge ind til en rejse til Grønland denne sommer. Det giver en fin afveksling i vor daglige vinterrytme, - og vi hygger os og deler om arbejdsopgaverne både ude og inde...

 

Vi har gang i at ryge hjemmelavede pølser i disse dage. Det driller lidt, men heldigvis fortæller vor instruktionsbog af George Kringelbach at det kræver fantasi og tålmodighed at lære den kunst. Vi har lavet en stor olie-tønde om til en rygeovn og har gang i såvel spegepølser og små grill-pølser. Så kan foråret bare komme... så vi kan på kuglegrillen sat udenfor igen...

 

I nat var det fuldmåne og et stærkt flot lys over landskabet. Der er 20 cm sne og 5-10 graders frost og stille vejr. Måske skal vi have skiene ud af skuret nok engang... dagene er blevet længere; - snart 2 timer er lagt til dagslængden. Det mærker man, og forår er på vej frem under sneen, som vi måske kun beholder en kort tid.... (dagen derpå røg termometeret ned omkring de minus 20 grader)

 

 

 

 
 
Lars Bang Jensen  | bangforlag@gmail.com